Slik velger du rett litteraturforening

Er du glad i å lese bøker kan det være hyggelig å være medlem i en litteraturforening. Noen slike foreninger og klubber er knyttet til fylket, byen, tettstedet eller bydelen du bor i. Andre litteraturforeninger tar bare for seg bøker som handler om bestemte temaer, innenfor enkelte sjangre eller en viss type forfatter. Litteraturforeninger med tilknytning til steder eller bestemte temaer er en super måte å bli kjent med andre mennesker på. Det kan være til god hjelp hvis du vil møte noen som deler interessen din, eller hvis du har flyttet til et nytt sted. Når du vurderer å melde deg inn i en litteraturforening er det flere ting du bør tenke på. Ved å gjøre litt enkel research før du melder deg inn er det lett å finne ut hvilken litteraturforening som passer best for deg. Det kan du gjøre ved å søke opp foreningen på nettet, ta en telefon til lederen eller lese hva de skriver på sosiale medier hvis de har en facebookside, blogg eller instagramkonto. Her er noen ting du bør sjekke.

Hva slags bøker de anbefaler

Er du interessert i å få boktips om alle typer litteratur, eller leser du mest bøker innenfor spesielle sjangre eller temaer? Det kan godt hende det finnes en litteraturforening eller bokklubb som retter seg mot akkurat dine interesser. Det er uansett en god idé å sjekke hva slags bøker foreningen anbefaler og diskuterer. Hvis ikke, kan du ende opp med å fylle innboksen din med boktips om historiebøker eller selvutviklingsbøker, når du egentlig vil lese romaner og krimnoveller.

Opptakskrav

Noen litteraturforeninger krever at du blir medlem, mens andre er åpne for alle. Medlemsforeninger kan ha spesielle betingelser om kjønn eller aldersgruppe. Det finnes litteraturforeninger som retter seg mot ungdom, voksne og eldre. Noen litteraturforeninger retter seg bare mot kvinner eller menn. Mange leseforeninger for kvinner er inspirert av den store forfatteren og kvinneforkjemperen Camilla Collett, som startet Læseforening for Kvinner i Kristiania. En slik leseforening kan være veldig hyggelig og sosial. Men hvis foreningen har mange treff og arrangementer er det lurt å sjekke om det er noen krav eller forventninger om forkunnskaper. Det kan være kunnskap om litteratur generelt, eller om bestemte tema som historie eller kvinnelitteratur. Selv om det ikke står rett ut som et opptakskrav forventer de kanskje at du møter opp på sosiale sammenkomster og deltar aktivt i diskusjoner.

Må man binde seg til noe?

Noen litteraturforeninger og bokklubber er gratis, mens andre krever en kontingent. Sjekk om du binder deg til noe og hvilke regler som gjelder for å melde seg ut. Det kan være krav om at du kjøper et visst antall bøker, eller det kan være forventninger om deltakelse på arrangementer, treff, turer, møter og foredrag. Hvis du liker tanken på mange sosiale arrangementer kan en slik litteraturforening være midt i blinken for deg. Men hvis du er mest interessert i å få lesetips til bøker som du kan lese i fred og ro i sofakroken, passer det kanskje bedre med en bokklubb som baserer seg på en blogg eller nyhetsbrev med boktips. Noen vidt forskjellige litteraturforeninger i Norge: Halden Litteraturforening – Knyttet til Halden https://litteraturforeninghalden.com/ Energica – Sjel, kropp og sinn. Bøker om alternative temaer. Har også arrangementer, foredrag, kurs og reiser. https://www.energica.no Camilla Litteraturforening ved Tone Mosnes. En litteraturforening i Eina for kvinner med interesse for litteratur og kulturhistorie. Arrangerer turer. https://www.facebook.com/Camilla-Litteraturforening-Tone-Moksnes-482239398557750/ Krimklubben – Bokklubb på nett med tips om nye og gamle krimbøker. https://www.krimklubben.no/